Monitorizare tasari

MONITORIZARE TASARI - metoda nivelmentului geometric de precizie inalta a fost şi este, cea mai folosita metoda in studiul deplasarilor vericale ale constructiilor si terenurilor.

In functie de tipul şi marimea constructiei studiate, se creeaza reteaua de nivelment geometric pentru monitorizarea tasarilor . In componenta retelei intra:

  •  punctele de control de cercetat, fixate pe constructia care este supusa cercetarii, numite in cazul acestei metode şi marci de tasare sau repere mobile.
  •  reperi ficşi, numiti şi reperi de referinta, sunt amplasati in terenuri nedeformabile şi in afara zonei de influenta a constructiei studiate.

Vizualizeaza aici portofoliul lucrarilor de urmarire a comportarii in timp a constructiilor si terenurilor.

REPER NIVELMENT MARCI DE TASARE

Punctele de control (marcile de tasare), au rol de a reda cat mai fidel modificarea componentelor verticale ale deplasarilor unor elemente separate sau a constructiei urmarite, cat şi crearea posibilitatilor de masurare a acestor componente. Ele se incadreaza in elementele de rezistenta ale constructiei şi trebuie sa asigure verticalizarea pe acestea a mirelor de nivelment. Repartizarea marcilor de tasare se face in functie de forma şi dimensiunile fundatiei, şi de incarcarea diferitelor parti ale acesteia, se repartizeaza in lungul axelor fundatiilor, pentru a se determina directiile respective, in locuri unde se aşteapta tasari mari, la rosturile de dilatatie, in jurul zonelor cu cele mai defavorabile conditii geologice.

Aceasta operatie se realizeaza pe baza unui proiect de amplasare a marcilor de tasare executat de proiectantul general. In cazul urmaririi comportarii in timp a constructiilor, in perioada executiei şi apoi a exploatarii, se va avea in vedere luarea de masuri avand ca scop masurarea deplasarilor verticale incepand cu turnarea radierului de egalizare şi sfarşind cu darea constructiei in exploatare, astefl se va putea stabilii dependenta deplasarilor verticale de greutatea proprie a constructiei in diferite etape de executie, de greutatea tuturor utilajelor inglobate in constructie, la darea in functiune a acesteia, ca şi la incarcarea constructiei.

In acelaşi timp, se vor urmarii şi deplasarile verticale ale terenului inconjurator produse de influenta constructiei asupra terenului.

Echipamente si softuri utilizate

Nivela digitala Trimble Dini03 si mire de invar. Aceasta nivela este una dintre cele mai precise echipamente din lume, asigura o precizie de masurare  de ±0.3mm / dublu Km de nivelment. Precizia de determinare a tasarilor individuale este de ordinul ±0.02mm – 0.15mm

Pentru a atinge acest grad ridicat de precizie  masuratorile de nivelment geometric (diferentele de nivel) sunt compensate cu softuri geodezice specializate utilizand metoda celor mai mici patrate. Fiecare raport de compensare contine : valorile compensate ale altitudinilor precum si abaterile standard de determinare, diferentele de nivel comensate si abaterea standard de determinare a acestora, test statistic pentru identificarea potentialelor masuratori eronate.

Termen de executie

1-3 zile lucratoare din momentul lansarii comenzii