
URMARIREA COMPORTARII IN TIMP A CONSTRUCTIILOR SI TERENURILOR reprezinta un proces amplu de examinare pentru depistarea unor degradari care pot duce la diminuarea aptitudinilor de exploatare a constructiilor in conditii optime de siguranta.
Obiectul urmaririi comportarii in exploatare a constructiilor si al investitiilor in timp este evaluarea starii tehnice a constructiilor. Din punct de vedere al investigatilor ce se efectueaza distingem :
Vizualizeaza aici portofoliul lucrarilor de urmarire a comportarii in timp a constructiilor si terenurilor.
![]() |
![]() |
![]() |

In cadrul proiectelor de monitorizare, urmarirea comportarii in timp a constructiilor se desfasoara pe toata perioada de viata a acestora, incepând chiar din momentul executiei si reprezinta o activitate de culegere, interpretare a informatiilor rezultate din observare si masuratori efectuate pentru a determina modificarile de pozitie survenite in decursul timpului, astfel incât sa fie asigurata stabilitatea si siguranta in exploatare.
Rezultatele furnizate in cadrul unui proiect de urmarire a comportarii in timp a constructiilor constituie informatii de o importanta vitala, necesare pentru a stabili daca acestea pot fi exploatate in siguranta.

Urmarire curenta
Urmarirea curenta se realizaeaza prin metode de examinare vizuala directa si cu mijloace simple de masurare. Activitatile de urmarire curenta pot fi efectuate direct de proprietari , persoane fizice cu pregatire tehnica in constructii sau persoane juridice specializate in domeniul urmaririi comportarii in timp a constructiilor.
In cadrul proiectelor de urmarire curenta societatea noastra elibereaza un raport ce cuprinde : releveu fotografic, amplasamentul si descrierea cladirii, concluzii si recomandari.

Urmarire speciala
Urmarirea speciala cuprinde investigatii specifice regulate, periodice, asupura unor parmetrii ce carcaterizeaza constructia sau anumite parti ale ei, parametrii stabiliti inca din faza de proiectare sau in urma unei expertize tehnice. Urmarirea speciala se realizeaza pe o perioada stabilita, pe baza unui proiect sau a unei proceduri specifice (tema de proiectare) de catre personal tehnic de specialitate atestat.
Din punctul de vedere al metodelor prin care se efectueaza urmarirea comportarii in timp a constructiilor si terenurilor distingem :
- Metode fizice: aparatele cu care se efectueaza masuratorile sunt amplasate pe constructia cercetata, sau in interiorul ei, situatie in care aparatele se mişca odata cu constructia. Prin metodele fizice se masoara in general deplasari relative.
- Metode geometrice (geodezice): in acest caz se raporteaza pozitia anumitor puncte fixate pe constructie, la o serie de puncte fixe amplasate in afara zonei de influenta a factorilor ce actioneaza asupra constructiilor şi a terenurilor pe care acestea sunt amplasate. Aceste metode determina marimile absolute şi relative ale deplasarilor pe verticala, orizontala sau spatial.

Urmarire speciala – Metode geodezice
Metodele geodezice sunt cele mai des utilizate in practica, si acestea se impart in urmatoarele cateorii: