Topografie inginereasca

Reprezinta o ramura aparte a geodeziei unde lucrarile topografice sunt executate pentru proiectarea, executia si exploatarea constructiilor si terenurilor. Realizam :

Vizualizeaza aici portofoliul de lucrari specifice topografiei ingineresti.

Daca ai intrebari sau ai nevoie de o oferta de pret, nu ezita sa ne contactezi.

Retele geodezice de trasare si ridicare

Calitatea produselor topo-geodezice este direct influentata de precizia de determinare a retelei geodezice de ridicare sau trasare. Realizam :

  • ✅ studiu amplasamentului pentru stabilirea locatiilor optime ale punctelor retelei geodezice
  • ✅ propunerea de marcare (borne, picheti metalici, pilastrii, tinte reflectorizante) si montaj a punctelor retelei
  • ✅ masuratoarea si compensarea 3D a retetelei prin metode satelitare GNSS
  • ✅ masurarea si compensarea 2D a retelei prin masuratori clasice (triangulatie & trilateratie)
  • ✅ masurarea si compensarea 1D a retelei prin masuratori de nivelment geometric sau trigonometric

Rapoartele retelelor geodezice prelucrate de noi includ : valorile estimate ale parametrilor necunoscuti, abaterile standard ale necunoscutelor, abaterile standard ale masuratorilor (pentru nivelmentul geometric), teste statistice de identificare a masuratorilor eronate,  elipsele de eroare ale punctelor (pentru compensari planimetrice)​

Planuri de situatie planimetrice si altimetrice

Planurile de situatie reprezinta o imagina fidela a terenului  ce a fost masurat. Acestea sunt executate pentru : proiectare sau pentru obtinerea avizelor de realizare a planurilor PUG, PUZ, PUD si PAC. In functie de topografia si marimea zonei ce trebuie studiate pentru realizarea planurilor de situatie utilizam : tehnologie clasica (statii totale), tehnologie satelitara (receptoare GNSS), tehnologie fotogrammetrica (masuratori cu drone) sau scanare 3D.

  • Planurile de situatie planimetrice : sunt realizate in sisteme de proiectie nationale (Stereografic 1970 – pentru Romania) sau in sisteme locale, la diferite scari in functie de densitatea elementelor masurate. Acestea contin elemente plane : drumuri, alei, trotuare, constructii, garduri / limite de proprietate, vegetatie si hidrografie precum si retele edilitare de suprafata.
  • Planurile de situatie planimetrice & altimetrice : contin in plus elemente altimetrice, puncte cotate sau curbe de nivel masurate fata de un plan de referinta national (Marea Neagra 1975 – pentru Romania) sau sistem local.

Planurile de situatie sunt predate in format fizic si digital : fisiere .dwg | .dxf (compatibile AutoCad) si fisere .pdf (compatibile Acrobat Reader)

🔗 Vizualizati aici mai multe detalii despre planurile de situatie

Relevee si planuri post-executie as built

Releveele si planurile as-build sunt utilizate cand se doreste o verificare a elementelor executate, fie ca este vorba de interiorul unor constructii sau elementele sistematizate ale unor terenuri. Realizarea acestora se realizeaza utilizand tehnologie clasica, satelitara, fotogrammetrie sau scanare 3D.

Releveele si planurile as-built realizate sunt comparate cu elementele proiectate pentru a evidentia evetualele abateri de la tolerantele impuse prin tema de proiectare.

Relevee de fatada sau structuri

In cazul constructiilor civile, de patrimoniu si industriale sau in cazul cand sunt necesare relevee ale unor structuri, realizam relevee (2D) de fatada sau relevee (2D) ale structurilor. In aceasta situatie utilizam – scanare 3D – ca tehnologie de masurare deoarece este cea mai rapida metoda si singura care asigura densitatea necesara pentru astfel de proiecte.

Pentru mai multe detalii despre scanare 3D va rugam sa accesati siteul nostru www.Scanari3D.ro , dedicat acestei metode de masurare.

Calcule de volum

In cadrul lucrarilor de tip topografie inginereasca intalnim adesea necesitatea de a calcula volume de umplutura sau sapatura. Avand in vederea ca pentru a raporta un volum cat mai apropiat de cel real este nevoie ca topografia terenului sa fie cat mai bine masurata si tinand cont de faptul ca zonele unde se realizeaza aceste masuratori sunt de obicei greu accesibile (cariere, balastiere, gropi de deseuri,etc) utilizam tehnologie fotogrammetrica – cu masuratori din drone pentru acest serviciu.

Editare planuri

Anumite institutii ale statului solicita planuri de situatie cu elementele proiectate unde punctele de interes trebuie sa aiba determinate coordonate plane in sistemul national de proiectie Stereo ’70.  Aceste planuri sunt solicitate in cazul bransamentelor de gaze, pentru servitutile instalatiilor electrice sau pentru bransamentele retelelor de apa si canal.

Planuri de situatie pentru aviz AACR

Avizul AACR este solicitat prin certificatul de urbanism in cazul proiectelor tehnice  aferente obiectivelor din zone cu servituti aeronautice civile sau din alte zone in care pot constitui obstacole pentru naviigatia aeriana. Specificul acestor documentatii este ca punctelor de interes din cadrul proiectului tehnic le sunt determinate coordonate elipsoidale (φ, λ) in sistem WGS84 (ETRS89). Altitudinile punctelor sunt determinate in ambele sisteme : sistemul national de referinta – Marea Neagra ’75 si sistem cote elipsodiale He (ETRS89).

Avizul AACR este emis de Autoritatea Aeronautica Civila Romana dupa analiza documentatiei topo-geodezice specifice fiecarui proiect.

Relevee conform standard BOMA

Releveele BOMA sunt executate pentru spatii : rezidentiale, birouri, zone industriale sau spatii mixte. Acestea sunt executate in special in situatia cand spatiile urmeaza sa fie inchiriate. Standardul BOMA prevede modalitatea de calcul a suprafetelor inchiriabile ; suprafata total inchiriabila este formata din suprafata desfasurata a spatiului efectiv supus inchirierii la care se adauga o cota indiviza din partea comuna ce deserveste intregul nivel.