
Reprezinta o ramura distincta a geodeziei unde in urma prelucrarilor imaginilor clasice (RGB) sau multispectrale terestre sau aeriene (preluate din drona) sunt furnizate informatii geometrice si fizice asupra obiectelor, terenului sau fenomenelor studiate. Prin tehnici fotogrammetrice informatiile 2D din fogtografii sunt transformate in informatii 3D.
Societatea noastra utilizeaza o drona quadcopter cartografica (DJI Mavic 3E RTK) capabila sa sustina un zbor (in sarcina) de 45 de minute. Aceasta este dotata cu camera cu senzor 4/3'' CMOS si global shutter format wide si 1/2'' CMOS (zoom 7X format tele) . Camera permite realizarea inregistrarilor video format 4K (3840 x 1080p)@30fps si fotografii de 20 megapixeli (5280 x 3956 pixeli).
Drona este capabila sa execute misiuni in mod complet automat, asigurand astfel preluarea fotografiilor aeriene de la inaltimi prestabilite si cu acoperire longitudinala si transversala in conformitate cu misiunea planificata. Se pot obtine fotografii cu dimensiunea pixelui la sol de ordin centimetric sau chiar milimetric. Datorita receptorului GNSS RTK incorporat necesitatea maracarii punctelor de control la nivelul solului este partial sau in anumite situatii chiar complet eliminata.
Vizualizeaza aici portofoliul de lucrari specifice fotogrammetriei.

Nor de puncte – generat prin fotogrametrie
Produsul primar al fotogrammetriei este norul de puncte determinat tridimensional, acesta este colorat in functie de fotografiile aeriene preluate.
Cat de precise sunt aceste masuratori ?
Precizia acestor masuratori depinde de camera fotogrametrica utilizata, inaltimea de zbor, gradul de acoperire longitudinal si transversal al zborului proiectat si softul de prelucrare. In general in urma unei reconstructii fotogrametrice corecte se obtin precizii de ordinul 1-3 * GSD (GSD – dimensiunea medie a pixelului la nivelul solului)
Ex. Daca se executa un zbor cu GSD proiectat de 5mm atunci precizia planimetrica va fi intre 5mm-10mm iar precizia altimetrica intre 5mm-15mm.

Model digital 3D al suprafetei
Acesta este generat pe baza norului de puncte tridimensional, rezultatul fiind un model 3D de tip mesh pe care se poate mapa o textura generata din fotografiile preluate. Modelul digital al suprafetei contine elementele direct vizibile in fotografii cum ar fi : vegetatia, acoperisurile constructiilor etc.

Ortofotoplan sau mozaicul fotogrammetric
Ortofotoplanul reprezinta o compunere a imaginilor (fotogramelor) preluate de drona. Aceasta „compunere” nu este o simpla lipire distorsionata. Ortofotoplanul este o imagine metrica, lipsita de distorsiunile generate de camera fotogrametrica si de relief, realizata intr-un sistem de proiectie bine stabilit (ex. sistemul national de proiectie al Romaniei – Stereo ‘ 70). Rezolutia acestuia poate fi centimetrica sau chiar milimetrica iar precizia este calculata similar cu exemplul de la norul de puncte.

Prelucrari fotogrammetrice
Societatea noastra efectueaza prelucrari fotogrametrice utilizand doua statii grafice: HP Z800 dotata cu doua procesoare Intel Xeon X5675 hexa-core 3.06 GHz, RAM 64 GB DDR3, placa grafica NVIDIA GeForce GTX 1070 8GB si Model HP Z440, Procesor Intel Xeon E5-2690 v3 2.6GHz, RAM 64GB, placa grafica NVIDIA Quadro K4200 4GB.
Care sunt datele necesare ?
- fotografii aeriene cu sau fara geotag
- coordonate 3D pentru punctele de control marcate la nivelul solului sau
- inventar coordonate 3D (determiante PPK sau RTK) ale centrelor de fotografiere
Ce soft este utilizat pentru prelucrarile fotogrametrice ?
Prelucrarile sunt realizate cu softul Pix4D Mapper; personalul implicat in aceasta operatiune detine acreditare eliberata de producatorii softului de prelucrare.
Cat dureaza si cat costa acest serviciu?
Timpul variaza in functie de numarul fotografiilor si rezolutia acestora. Pentru o oferta de pret nu ezitati sa ne contactati.

Training software specializat
Pentru softurile Pix4D Mapper (pe care il recomandam pentru prelucrarile fotogrammetrice necesare in domeniul geodezic) dar si pentru AgiSoft Metashape organizam cursuri de instruire. Acestea se intind pe durata a doua zile si includ atat notiuni teoretice : aspecte teoretice fotogrametrice de baza, setari optime ale camerei fotografice, pregatirea misunii de zbor, cat si notiuni practice : in care se detaliaza modul de functionare si utilziare a softurilor de prelucrare.

Investigatii foto si video
Realizam filmari si fotografie aeriana din drona pentru proiecte de investigatii ale proiectelor de infrastructura. Produsul final contine informatii preluate din logul dronei .

Filmari si fotografie comerciala
Realizam filmari si fotografie aeriana comerciala. Produsele pot fi livrate cu sau fara post procesare.

Tur virtual
Tururile virtuale reprezinta o compunere a unor fotografii panoramice 360 preluate cu camere sferice sau cu laser-scannerul Leica RTC360, fotografiile preluate de scanner (12MP x 3 x 5 expuneri HDR) sunt compuse in procesul de importare pentru generarea panoramelor 360 HDR in proiectie echirectangulara . Acestea au o calitate si rezolutie exceptionala.
Afla aici mai multe detalii despre tururile virtuale.